Liiketutka testaajana

Tässä kaiken muun keskellähän ihan olen unohtanut kirjoittaa siitä jotta olin 2 viikon ajan VTT:lle yksi 25 näkövammaisesta liiketutka testaajasta.
Heti kun näin ilmoituksen siitä että liiketutkatestaajia haettiiin Kuopiosta olin ihan säpinöissäni ja vielä enenmän sen jälkeen kun minut testiryhmään valittiin
Eli kyseessä oli vartalolle kiinnitettävä laite. Joka tuli esim vyötärön ympärille kuten sykemittari ja sitten riippuen halusiko laitteen kertovan enenmän ylä vai alaesteet kiinnitti laitteeen ylemmäs, oli se välilllä minulla kiinni kainalojen altakin nimittäin, kun testasin miten se toimii metsälenkeillä eli varottaako esim puiden oksista jne.
Olin Aivan haltioissani ko laittesta!!
Ensimmäisen varoituksen se antoi 3m enenn estettä toisen 2 metriä kohdalla ja ja vielä 1 metriä ennen ja kohdalla kertoi sen myös vielä. Lisäksi laitteessa oli värinä ”merkit” myös,mutta minulle ne jäivät kyllä tois sijaisiksi kun testasin. Minulle äänellä oli merkitystä. Mutta esim kuurosokealle varmasti aivan korvaamaton asia!
Tuon laitteen avulla sain paljon varmuutta liikkua taas valkoisenkin kepin kanssa. Minä olen jo niin rutinoitunut opaskoiran käyttäjä että meinaa jäädä sitten tuo kepin käyttö niin vähäiseksi että sen käteen ottaminen on välillä kynnyksen takana!
Mutta kun joka ikinen päivä opaskoirani Bopi ( www.facebook.com/katjajaopaskoira ) pääsee juoksemaan vapaana metsään ja olen oikeasti silloin valkoisen kepin varassa oli laite kyllä suuri helpoitus ja katkerana sen 2 viikon testin jälkeen torstaina pois annoinkin 🙂
Miksi liikkumistutka näkövammaiselle?
Tuo oli kysymys mitä pohdin itsekkkin silloin kun ilmoituksen näin ensimmäisen kerran. Mietin että ei se korvaa opaskoiraa kumminkaan eikä valkoista keppiä ainankaan täysin sokeille, heikkonäköisille näin hyödyn kylä heti,mutta saman sen ikävän puolen että moni siirtää valkoisen kepin käyttöön ottoa liian pitkään sitten tälläisen apuvälineen vuoksi. luotetaan että kyllä se kone varottaa… Mutta kun ryhdyin testaajaksi. Tajusin että ei asia ole todellakaan niin. Tämän laiteeen avulla saadaan lisättyä itsenäisyyttä ,mutta se apuväline tarvitaan kyllä siinä mukana eli koira tai keppi. Laitteen säde ottaa esteet on pieni ja esim kuoppia tms ei laite tietenkään kerro, mutta huomaamaton laite esim takin tai paidan alla antaa varmuuden emmekä näytä haparoivilta hölmöläisiltä tuolla liikenteessä. Meidän ei tarvitse enään törmätä valkoisen kepin kanssa esteeseen tajutaksemme sen. mm kauppojen edessä olevat A- telineet tai aukiolevat ovet ovat vihoviimeinen asia!
Minä innokkaana täytin myös päiväkirjaa liikkumisistani ja ainoa huono puoli laitteessa oli akun kesto se riitti vain 4h ajan!! Eihän se minun liikkumisillani ja Aktiviisuudellani riittänyt mihinkään ja kun tahdoin tuon 2 viikon ainan päästä mahdollisimman Erillaisiin ympäristöihin testaamaan oli väillä oikeasti miettittävä miten saan akun riittämään, kun aina ei pääse lataamaan eikä sitä voinut ladata akkupankillakaan, kuten puhelinta!
Tuo oli siitä helppo laite että uskon että mikäli se markkinoille tulee ja otetaan apuvälineeksi päivittäisiin tarpeisiin tarkoitetuksi näkövammaiselle niin moni tulisi saamaan vähennettyä ulkopuolisen avun tarvetta vaikkei se todellakaan ole mikään kaiken muun pois sulkeva kuten ei voi mikään yksittäinen mielestäni olla!
Vaikeinta oli varmasti päiväkirjan täyttäminen… No, minä ratkaisin se niin että esikoisemme Kata kirjoitti päiväkirjan sitten ns puhtaaksi joten sain virallisiin kirjoihin myös liikkumisiani.
Hyvälle kuullosti kun minulle kerrottiin että olen Ehdottomasti Kuopion testaajista ollut aktiivisin. Ja jouduin heillekkin kertomaan että en läheskään kaikkia merkannut, kun tuo merkkaaminen oli haasteellista ja niitä minun muistiinpano lappuja katosi moneen paikkaan mihin aikoja ja paikkoja kirjoittelin.. Mutta Tärkeintähän heille oli saada tietoa siitä mitkä olivat käyttö kokemukset!
Toivon todella että tlle asialle saadaan jakoa ja mikäli minusta on mitään hyötyä jatkossa ko hankkeelle olen sanonut olevan Ehdottomasti mukana!!
Tekniikan testaaminen on minulle niin arkipäivää nykyisin, minulla on ollut nyt viikonlopun ajan testattavana ja harjoiteltavana Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:stä äänityslaite, millä tulevaisuudessa pääsen sitten minäkin vaikka tekemään haastatteluja meidän äänilehteen Valokiilaan, ,mutta toivon että moni muukin niiden tekemisestä Oikeasti Innostuisi, en vain osaa opettaa laitteen käyttä kenellekkään,mikäli en ensin itse kokeile sen ominaisuuksia perinpohjaisesti… sellainen nyhertäjä minä tenkniikan kanssa olen 🙂

Kommentti on suljettu.